Aanstaande zondag 8 december wordt tijdens de Beurs van Kleine Uitgevers in Paradiso de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 uitgereikt. De prijs is een initiatief van schrijver/journalist Guus Bauer en geeft aandacht aan boeken die ten onrechte weinig aandacht hebben gekregen. Bauer:

Toegegeven: het idee is wellicht uit scherts geboren, een van de weinige wapens tegen de onvrede die een inktslaaf heeft, maar alras heeft het vaste vorm aangenomen. Een prijs voor de anderen, een prijs uitsluitend voor de inhoud. Derhalve blijven de namen van (vak)juryleden geheim.

De winnaar krijgt een 3d-wisseltrofee en mag een kort verhaal schrijven voor een bundel voor de Europese Unie. In de in samenwerking met de OBA uitgebrachte bundel zullen onder meer bijdragen staan van Gerbrand Bakker, Graham Swift, Hilary Mantel en Almudena Grandes. De recensies van de genomineerde boeken worden opgenomen in de bundel De blauwe Bauer met besprekingen van de honderd beste boeken van de laatste vijf jaar.

De genomineerden zijn:

Owen DonkersIJsbrood

Peter Drehmanns – De man die brak

Victor Meijer – Snoepreis

Bart Stouten – Kersen eten om middernacht

Lammert Voos – De terugkeer van het haringorakel

Op de Beurs van Kleine Uitgevers presenteren 100 kleine uitgevers uit het Nederlandse taalgebied hun nieuwe titels en recente uitgaven van literatuur, non-fictie en beeldende kunst. De zaal is open van 13:00 tot 17:00. Kaarverkoop alleen aan de deur. De Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 wordt om vier uur uitgereikt.

Bij de beurs verschijnt een speciale uitgave met recensies, beschouwingen, columns en aankondigingen. Deze beurskrant is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en hieronder online te bekijken.

0