Het Letterenfonds is een nieuw programma gestart waarmee talentvolle schrijvers de mogelijkheid krijgen om samen te gaan werken met buitenlandse auteurs. Ook aan ‘literaire bemiddelaars’, zoals programmeurs en redacteuren, wordt de kans geboden om zich internationaal te ontwikkelen. Het project heet ‘Wanderlust‘.

Voor de eerste ronde zijn al vier jonge schrijvers geselecteerd: Rosan Hollak, Ineke Riem (winnares Dioraphte Jongeren Literatuurprijs 2014 en de Bronzen Uil 2013), Wytske Versteeg (winnares van de BNG Bank Literatuurprijs 2013 en de Vrouw&Proza debuutprijs) en Maartje Wortel (won in 2010 de Anton Wachterprijs).

De geselecteerde schrijvers verblijven twee maanden lang aan de Van Eyckacademie in Maastricht en worden gekoppeld aan een internationale, gevestigde auteur. Met wie bovengenoemden zullen gaan samenwerken is nog niet bekendgemaakt. Bij de samenwerking worden ook talentvolle literaire vertalers betrokken. De bemiddelaars kunnen hun netwerk en ervaring uit gaan breiden bij buitenlandse literaire festivals of organisaties. Geïnteresseerden kunnen vóór 28 augustus dit jaar een plan indienen.

Het project is gebaseerd op het internationale Rolex Mentors & Protégés-programma, dat kunstenaars uit verschillende disciplines samenbrengt. Zo werd (op het gebied van literatuur) Michael Ondaatje gekoppeld aan Miroslav Penkov, werkte Mario Vargas Llosa met Antonio García Ángel en Hans Magnus Enzensberger begeleidde Tracy K. Smith. Voor het project Wanderlust is elk jaar 100.000 euro beschikbaar. Vooralsnog loopt het programma van 2014 t/m 2016. Meer informatie vind je hier.