Meestal eindigt het verschijnen van nieuwe teksten van J.D. Salinger met rechtszaken en publicatieverboden, waarbij de lezer het nakijken heeft. Hij kan dan alleen nog maar hopen dat de verhalen ergens illegaal op internet te vinden zullen zijn. Maar drie vroege verhalen van Salinger zijn nu toch legaal verschenen onder de titel Three early stories. Volgens de uitgever Devault-Graves hebben advocaten de zaak wel heel nauwkeurig onderzocht, maar geen onregelmatigheden kunnen vinden. De drie verhalen zijn eerder door Salinger gepubliceerd, maar kennelijk zonder dat hij er het copyright van heeft vastgelegd. Daaraan danken we nu de publicatie van ‘The Young Folks’, ‘Go see Eddie’ en ‘Once a Week Won’t Kill You’ – samen niet meer dan veertig bladzijden. Salinger schreef ze voor hij in dienst ging. Holden Caulfield duikt niet op, evenmin als de leden van de familie Glass. Maar de eerste lezersreacties zijn wel positief. Ze herkennen de hand van de meester vooral in de dialogen en de wijze waarop Salinger in kort bestek een situatie weet te schetsen.

J.D. Salinger – Three early stories. Devault-Graves Digital Editions. De paperback kost $ 14,95; de Kindele-editie $ 9,99.