Vandaag heeft het bestuur van de Jan Campert-Stichting bekend gemaakt wie dit jaar de winnaars zijn van de Jan Campert-prijs, F. Bordewijk-prijs en Nienke van Hichtum-prijs.

Paul Demets krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel De Klaverknoop. Uit het juryrapport:

(…) een spetterende bundel waarin elk beeld beladen en betekenisvol is, zonder dat deze poëzie ondoordringbaar wordt. Demets’ grote verdienste is dat hij de taal weet te knopen zonder de lezer in te snoeren. Deze gedichten blijven zinderend hangen.

Marente de Moor ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Foon. Uit het juryrapport:

Foon is een met meesterhand geschreven ideeënroman over de mens die het mysterie van het bestaan steeds moeilijker kan verdragen, van een van de eigenzinnigste auteurs van het Nederlands taalgebied.

Aan Gideon Samson is voor zijn boek Zeb. de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs toegekend. Uit het juryrapport:

De buitenissigheden in Zeb. worden opgediend als glasheldere logica in een verder volkomen realistische omgeving. (…) Met Zeb. voegt Samson een uniek absurdistisch geluid toe aan de Nederlandse jeugdliteratuur.

Al eerder werd bekend gemaakt dat het gehele oeuvre van Stefan Hertmans bekroond is met de Constantijn Huygens-prijs 2019.

De jury bestond uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever.

De uitreiking vindt plaats 19 januari 2020 in Den Haag.