Je kunt het beste een toekomstige koningin of een racistische tv-ster zijn, want dan maak je grote kans dat je in de bestsellerlijst terechtkomt. Op de vernieuwde bestsellerlijst van de CPNB, na weken weer toegankelijk, zien we wel boeken over Johan Derksen en Ali B. terug, maar naar literatuur van Nederlandse bodem is het met een lantaarntje zoeken. Gerbrand Bakker, aanstichter van de Actie Eigen Schrijvers Eerst (AESE), blijft zich er ook over verbazen, want er staan twee NS Publieksprijsboeken in:

(en wie de uitreiking van die prijs gezien heeft in het praatprogramma M weet dat ‘de literatuur’ daarin tot een heel grote, veel te zoete, misselijkmakende slagroomtaart getransformeerd werd) en een boek van Annejet van der Zijl, een schrijfster van wie ik me altijd al heb afgevraagd wat voor soort boeken zij schrijft (Geschiedenisboeken? Biografieën? Of zijn het toch romans?). Dat is het. Verder niets. Geen Nederlandse romanschrijvers.

Opvallend is ook dat schrijvers die dankzij praatprogramma’s weleens de bestsellerlijst binnenkwamen nu afwezig blijven. Het boek Nachtangst van Ronald Giphart, te gast bij M, is niet terug te vinden, terwijl de boekhandels wel massaal Peter Gillis: massa is kassa op de toonbank hebben liggen. Peter Gillis belangrijkste uitspraak is ‘Hatseflats.’

Wessel te Gussinklo, winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs. Niet aanwezig in de bestsellerlijst.

Ook de schrijvers die bij Brommer op zee te gast zijn geweest zien we de week daarna niet terug in de bestsellerlijst. Geen Leonieke Baerwaldt, geen Rinus Spruit, geen Colson Whitehead, geen Jolande Withuis. En dan moet de winter nog komen.