Zojuist is de shortlist bekend gemaakt van de Libris Literatuur Prijs 2022. De bekendmaking is nog te zien via een livestream-verbinding met de Zuilenzaal van Felix Meritis in Amsterdam, maar Tubantia bracht het nieuws om 16:00 uur al naar buiten (de link werd verwijderd, maar de krant zette het artikel om 16:07 toch weer online).

Van de longlist zijn nog zes schrijvers over die meedingen naar de prestigieuze literatuurprijs en de bijbehorende € 50.000,-.

Het gaat om de volgende zes schrijvers:

Willem die Madoc maakte van Nico Dros
Wormmaan van Mariken Heitman
De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst
De atlas van overal van Deniz Kuypers
Onze kinderen van Renée van Marissing
Aleksandra van Lisa Weeda

De afgelopen weken ontstond er rumoer over de keuzes van de jury. Grote namen ontbraken op de longlist. Volgens Onno Blom (Volkskrant-criticus) was de jury zelfs de weg kwijt.

Op maandag 9 mei maakt juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb de winnaar bekend in Felix Meritis. De bekendmaking van de winnaar wordt traditiegetrouw live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2.

De vakjury bestaat dit jaar uit: Katja de Bruin (chef boekenredactie VPRO Gids), Femke Essink (literair criticus voor De Groene Amsterdammer), Alicja Gescinska (filosofe, schrijfster) en Theo Hakkert, literair recensent voor Tubantia).