In de Grote Kerk in Den Haag is zojuist door juryvoorzitter Guy Verhofstadt bekendgemaakt dat Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage) de Boekenbon Literatuurprijs 2022 heeft gewonnen. Ze verdient daarmee 50.000 euro.

De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force.

De andere genomineerden waren:
• Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos)
• Carmien Michels – Vaders die rouwen (Querido)
• Donald Niedekker – Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost (Koppernik)
• Niña Weijers – Zelf doen (Atlas Contact)

De jury bestond uit Guy Verhofstadt (voorzitter) – lid van het Europees Parlement, Jozefien Van Beek – journalist en recensent voor De Standaard, Jeroen Dera – universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en recensent bij De Standaard, Wim Oosterlinck – radiopresentator en host van boekenpodcast ‘drie boeken’, Miriam Piters – conrector/docent Nederlands aan het Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum, Ronnie Terpstra – boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden, Dominique van Varsseveld – recensent voor NRC.

(Foto: © Janiek Dam)