De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr kwam in december op heel veel eindejaarslijstjes terecht en het is misschien wel daarom dat de roman aan een opmars bezig is in de bestsellerlijst. Deze week stijgt de winnaar van de Prix Goncourt van 26 naar 13.

Voor de rest veel oude bekenden in de lijst. Wat stilte wil van Arthur Japin stijgt drie plekken en staat nu op 19. Kader Abdolah stijgt één plek en komt nu op 22. Het lied van Europa van Leon de Winter zakt juist een beetje en staat nu op 25. Een veel grotere stijging maakt De stamhouder van Alexander Münninghoff door. De succesvolle tv-serie maakt ook het boek weer populair: het stijgt van 53 naar 29. Vlak daaronder vinden we Gijs Wilbrink van wie de debuutroman De beesten ook een fikse sprong maart: van 50 naar 34.

De drager van de rode lantaarn op 60 is Marieke Lucas Rijneveld met Mijn lieve gunsteling. De toneelbewerking door ITA zal wel de oorzaak zijn.