Het is woensdag en dus weer tijd voor de wekelijkse ontwikkelingen in de Bestseller 60 van de CPNB. Opvallende nieuwkomer in de lijst is allround-schrijver Jan Brokken. Zijn historische non-fictieboek De ontdekking van Hollland, over Volendam als bruisende kunstenaarskolonie, komt binnen op plek 5. Bloedlijn van Simone van der Vlugt staat op plaats 9 (-3). Adriaan van Dis slaat terug met De kolonie mept terug: zijn essay komt met stip de top 10 weer binnen (+2).

Winnaar van de Nederlandse Boekhandelsprijs Frank Nellen stijgt in de tweede week enorm door naar plek 11 (+19) met De onzichtbaren. Daarmee neemt hij de plaats in van Tommy Wieringa, die deze week met Nirwana naar plaats 17 afdaalt (-6). Herman Kochs Ga je erover schrijven? is al enkele weken de gang naar beneden aan het maken en komt deze week op plek 34 uit (-8). Daarmee vestigt het boek zich naast een andere Ambo|Anthos-bestsellerveteraan: Luister van Sacha Bronwasser staat op plaats 35 (-3). Joost de Vries is het contact met boven verloren, want zijn Hogere machten daalt stevig naar plek 58 (-20).

De romans van Philip Huff en Peter Middendorp, die vorige week nog op respectievelijk plaats 28 en 41 binnenkwamen, hebben de lijst na één week alweer verlaten.

De gehele top 60 vind je hier.