In het voorjaar was er geen ontkomen aan: de speciale contracten die uitgeverij Lebowski haar auteurs voorlegde. Lebowski eist in contracten vijftien procent van alle inkomsten die een schrijver verdient buiten het verkopen van zijn boek om, denk aan lezingen, voordrachten, het schrijven van columns. Dit leverde felle reacties op (zie hier, hier en hier) en sommige auteurs stapten zelfs over naar een andere uitgeverij.

Vandaag werd bekend dat Erik Jan Harmens het speciale contract van zijn uitgeverij wel heeft ondertekend.

In een opiniestuk schreef Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen destijds:

Wij bepleiten een nieuw soort, op maat gemaakt – dus aan de individuele auteurswensen en verlangens aangepast – contract, met als basis het ‘standaardcontract’. Wij zijn niet alleen een team als het gaat om de inhoud (het boek), maar ook in alles om het boek heen. Wil de auteur dat we zijn boekingen doen, zijn agenda beheren, zijn social media runnen, zijn website bijhouden, columns regelen, voor hem onderhandelen? Dan doen we dat, in ruil voor een percentage.

Lebowski is heel wat met Harmens van plan. In het voorjaar 2016 verschijnen zijn Verzamelde Gedichten. Ook gaat Harmens met Ilja Leonard Pfeijffer op tournee die Lebowski zelf gaat produceren en in het najaar 2016 verschijnt een nieuwe roman.

Schermafbeelding 2015-08-27 om 12.50.46