Arkadia van Sipko Melissen is door een vakjury uitgekozen tot het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2023. Dat is zojuist bekend gemaakt in de Oranjekerk in Amsterdam bij de presentatie van de essaybundel Hij/hem.

De jury was onder de indruk van de roman Arkadia waarin verschillende fases uit het leven van de hoofdpersoon Ko worden belicht. Het is niet alleen portret van een jongen die zich bewust wordt van zijn seksuele voorkeur in de jaren vijftig, maar ook een coming-out in de jaren zestig in een religieuze omgeving. Het grootste deel van het boek speelt zich af tijdens een vakantie in het naoorlogse Putten, waar de doem van het verleden hangt. Het is ook het dorp waarin de zinnelijke verlangens van de hoofdpersoon duidelijk worden. Opvallend is de liefdevolle familie en vrienden van zijn ouders in het paradijselijke landhuis. Een mooie evocatie van een jeugd.

Sipko Melissen ontvangt 1.000 en het boek Arkadia (Van Oorschot) wordt een maand lang gepromoot op Tzum en Bazarow.

Sipko Melissen en Doeke Sijens

Op de shortlist stonden ook:
* Minke Douwesz – Het laatste voorjaar (Van Oorschot) Een zeer geslaagde roman, schreef Tzum. ‘Douwesz’ derde roman is klimaatroman, onderwijsroman en ontwikkelingsroman ineen.’

* Valentijn Hoogenkamp – Antiboy (De Bezige Bij) Een heftig boek waarin een gevaarlijk gen en een transitie een rol spelen. Maar, verdomd goed geschreven, volgens Tzum, met zinnen waarin telkens een andere betekenislaag in meetrilt.

Het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar is een initiatief van Marie-José Klaver (publicist, redacteur Neerlandistiek, recensent Tzum), Coen Peppelenbos (schrijver, recensent Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant, hoofdredacteur Tzum), Doeke Sijens (schrijver, bibliothecaris, recensent Leeuwarder Courant en Tzum)en Bart Temme (redacteur Tzum, docent literatuur NHL/Stenden) die ook in de jury zitten. Hier zie je de groslijst van het afgelopen jaar en hier zie je de megagroslijst van Nederlandstalige en vertaalde regenboogboeken aller tijden.

In 2021 won Gloei van Edward van de Vendel en Floor de Goede.
In 2022 won Buitenleven van Nina Polak.

Hebban + Winq en Tzum gaan vanaf volgend jaar samenwerken bij de verkiezing van het Regenboogboek van het jaar.