Gisteren was de laatste keer van dit televisieseizoen dat het boekenpanel in De Wereld Draait Door haar beste boeken van de maand presenteerde. Het panel blijkt nog altijd een belangrijke speler te zijn in boekenland. Tzum.info blikt daarom terug op afgelopen jaar: het boekenpanel in een paar cijfers.

1. Maar liefst vijf (van de zeven) keer koos het boekenpanel voor een oorspronkelijk Nederlandstalig boek als Boek van de Maand: Griet Op De Beeck (september), Gustaaf Peek (oktober), Erik Jan Harmens (januari), Sander Kollaard (februari) en P.F. Thomése (april). Onze voorspelling van eind augustus bleek dus te kloppen.

2. De roman Kom hier dat ik u kus van Griet Op De Beeck is het meest succesvolle Boek van de Maand. Na de verkiezing van het boekenpanel kwam de roman meteen binnen op plek 11 in de Bestseller 60. Sindsdien is de roman niet meer weg te slaan uit de bestsellerlijst. Vorige week stond Kom hier dat ik u kus zelfs nog op de negende plaats.

3. Maar niet alle aanprijzingen van het panel waren even succesvol. De maand maart bleek de meest tamme maand te zijn. Het Boek van de Maand van Jens Christian Grøndahl kwam traag op gang (mede door de herdruk die lang op zich wachten) en de drie andere tips van het panel (De Arabier van de toekomst, Jacoba van Tongeren en Dagelijkse rituelen) bereikten de bestsellerlijst niet.

4. Kinder- en jeugdboeken komen er nog altijd bekaaid vanaf bij het boekenpanel. Tweemaal kwam er een prentenboek voorbij in de uitzending (van de 28 besproken boeken): De gouden kooi van Anna Castagnoli (met illustraties van Carll Cneut) en Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak.

5. Atlas Contact en Meulenhoff/De Boekerij zijn de spekkopers van dit nieuwe boekenpanel. Van beide uitgeverijen werden namelijk drie boeken door het panel besproken. Bij het vorige boekenpanel sprong Atlas Contact er ook al uit. Op een gedeelde tweede plaats staan Prometheus, Podium en De Geus met twee besproken boeken.

6. De nieuwe rubriek ‘Vijfde boek’, waarin één van de leden van het boekenpanel het vijfde boek kies dat boek niet in de uitzending is geweest, maar meer dan de moeite waard om te lezen, blijkt niet een constante rubriek te zijn geweest. Meerdere keren bleef het vijfde boek achterwege. In februari was de roman De wolkenridder van M.M. Schoenmakers het laatste vijfde boek.

7. Het nieuwe boekenpanel ontving in september op social media wisselende reacties. Dat is niet veranderd in de loop van het jaar. De mening van de mens in twee tweets.