Op de laatste zaterdagochtend van het nieuwe jaar nemen de vaste recensenten van Nieuweweekend het literaire jaar door en kijken ze vooruit naar het nieuwe jaar. Vol stekeligheden naar elkaar deze keer. Mieke van der Weij aan het eind: ‘Ik ben blij dat ik jullie niet elke week alledrie aan tafel heb.’ Onno Blom bracht het nieuwtje dat er nieuwe verhalen van Maarten Biesheuvel gevonden waren (trouwe Tzum-bezoekers kenden het nieuwtje al)

De favorieten van 2020:
Lidewijde Paris is vol lof over de kleine uitgeverijen.
Tomoka Shibasaki – Lentetuin
Antonio Moresco – Het lichtje in de verte
Dina Roebina – Ljoebka

Onno Blom neemt drie boeken van mannen bij gerenommeerde uitgeverijen.
Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken
Stefan Hertmans – De opgang
Arnon Grunberg – Bezette gebieden

Jeroen Vullings noemt in razend tempo 7 boeken + twee non fictie-titels
Oscar van den Boogaard – Jachthuis
Pieter Waterdrinker – De rat van Amsterdam
Thomas van Aalten – Een vrouw van de wereld
Wessel te Gussinklo – Op weg naar De Hartz
Esther Gerritsen – De terugkeer
Laurent Binet – Beschavingen
Christiaan Weijts – Furore

Lidewijde Paris noemt Waagstukken van Charlotte van den Broeck nog als beste debuut (al kwam dat boek uit in 2019). Jeroen Vullings roemde Een week of vier van Laura van der Haar als beste coronaroman en boorde Quarantaine van Wim Daniëls de grond in als slechtste coronaboek: ‘een draak van een boek’. Onno Blom brak een lans voor Quarantaine van Ilja Leonard Pfeijffer.

Tot slot vertellen de recensenten nog waar ze naar uit kijken in het nieuwe jaar. Luister of bekijk alles hier terug.