De winnaar van De Grote Poëzieprijs kan € 20.000. Wie de winnaar is horen we op 13 mei, maar eerst komt 11 maart nog de shortlist.

Er werden 90 bundels ingezonden voor De Grote Poëzieprijs 2022. Daarvan is 37,8% geschreven door een vrouwelijke auteur en 62,3% door een mannelijke auteur. Ongeveer een kwart van de dichters woont in Vlaanderen, bijna driekwart in Nederland en enkele dichters daarbuiten. Voor het vierde jaar op rij was De Grote Poëzieprijs opengesteld voor dichtbundels die in eigen beheer zijn uitgegeven; 13% van de ingezonden bundels verscheen in eigen beheer.

Er is tot nu toe nog geen eigen beheer-bundel doorgedrongen tot de selectie. Zie hier de groslijst. Deelnemers moeten 6 bundels insturen en € 60,50 (incl. BTW) per titel betalen.

Het Drogsyndicaat van Mischa Andriessen (Querido)
Vesper van Anne Broeksma (Atlas Contact)
Ontbinding van Piet Gerbrandy (Atlas Contact)
Virgula van Sasja Janssen (Querido)
In mijn mand van Lieke Marsman (Pluim)
Sirius van Hanz Mirck (De Meent)
Dankbaar lichaam van Thomas Möhlmann (Prometheus)
Dagen in huis van Roelof ten Napel (Hollands Diep)
Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Wereldbibliotheek)
Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers)
2050 van Peter Verhelst (De Bezige Bij)
Eindig de dag nooit met een vraag van Dorien de Wit (De Arbeiderspers)

De jury van De Grote Poëzieprijs 2022 bestaat uit: Elke Brems, hoogleraar Letterkunde aan de KU Leuven; Vicky Francken, dichter, vertaler en redactielid van Tijdschrift Awater; John Jansen van Galen, journalist; Maarten Moll, schrijver en journalist en Xavier Roelens, dichter en poëziedocent.