Zo aan het eind van het jaar kijken we terug op de voorspellingen aan het begin van het jaar.

* De NPO programmeert het nieuwe kunst- en cultuurprogramma om half twee ’s nachts en op woensdagen tijdens Champions League-wedstrijden.
Fout: De herhalingen van Brommer op zee zijn wel midden in de nacht, maar voor de rest werd het programma (over het algemeen) recht tegenover Studio Sport geprogrammeerd.

De Volkskrant start een nieuwe rubriek waarin schrijvers vertellen over die keer dat ze Matthijs van Nieuwkerk mochten ontmoeten.
Fout: We missen Matthijs van Nieuwkerk wel in de literaire bijlage; dat rubriekje was toch wel van een potsierlijke ijdelheid.

* Jan van Mersbergen stapt niet over naar De Bezige Bij.
Goed: Zijn nieuwe boek komt uit bij Lebowski.

* Het Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets krijgt 4 sterren in de Volkskrant en 5 ballen in NRC Handelsblad.
Fout: Bo van Houwelingen gaf in de Volkskrant 3 sterren en Judith Eiselin kende in NRC Handelsblad 3 ballen toe aan het Boekenweekgeschenk. De verhalenbundel Een modern verlangen die tegelijkertijd werd besproken kreeg daarentegen 4 sterren en 4 ballen.

* Marieke Lucas Rijneveld wint Libris Literatuur Prijs
Fout: Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers won de Libris Literatuur Prijs 2021. Mijn lieve gunsteling kwam wel op de shortlist. De jury van de Boekenbon Literatuurprijs vond de longlist goed genoeg. Mijn lieve gunsteling won wel de F. Bordewijk-prijs en de Tzum-prijs.

* Kijkers reageren geschokt als presentatoren De Vooravond een schrijver uitnodigen en het over het boek hebben.
Goed: Dieptepunt was wel de Boekenweekuitzending vanuit een lege Stadsschouwburg (ITA) waarin iedereen gezellig zat te klessebessen en tot verbijstering van de presentatoren Adriaan van Dis opeens begon te praten over de inhoud van het boek van, toen nog, Sofie Lakmaker. Van Dis was er zelfs een beetje lesbisch van geworden. De presentatoren (‘Supermooi geschreven, heel ontwapenend. En nog mooier, je krijgt vandaag in de NRC vijf sterren, vijf ballen. Beter kan niet. Ik begreep, ook al vertaalrechten verkocht. Aan Duitsland!’) zijn wegens te weinig urgentie gerecycled in andere programma’s.

* Kluun keert terug bij Podium.
Fout: Nu Joost Nijsen zijn afscheid heeft aangekondigd bij Podium is er weinig om naar terug te keren. Kluuns laatste boek Aan de Amsterdamse nachten ‘een klassieker en een standaardwerk’ (vooral in Amsterdam, gokken wij) is door Kluun zelf heruitgegeven. Zijn naam staat heel groot op het omslag, co-auteur Hans Van der Beek staat er in een veel kleinere letter onder. Kluun beunt ook wat bij met zijn webshop waar je ‘Brabantse cadeau pakketten’ [sic] kunt kopen en ‘Brabantse tegeltjes wijsheid’ [sic]. Voor slechts € 12,95 (exclusief verzendkosten) heb je al zo’n Kluuntegeltje in huis.

* RTL4 komt met een door de CPNB gesponsord boekenprogramma gepresenteerd door Famke Louise: ‘Ik heb superveel respect voor boeken.’
Bijna goed: Er is wel een realityserie over Famke Louise en haar vriend Denzel Slager bij Videoland (onderdeel van RTL). Ze komt na de monsterinspanning vorig jaar toen ze drie boeken moest lezen voor De Weddenschap nog even bij.

* De P.C. Hooftprijs gaat naar Jeroen Brouwers en die weigert vervolgens de prijs.
Fout: Arnon Grunberg won de P.C. Hooftprijs.

* NRC schaft één bal-recensies af en voegt zes ballen-recensies toe.
Bijna goed: Heel veel recensies met 1 bal worden er niet meer geschreven, alleen Thomas de Veen houdt de eer hoog.
Thomas de Veen had slechts één recensie met 1 bal (Jessica Durlacher), één recensie met 2 ballen, zeven recensies met 3 ballen, zeventien recensies met 4 ballen en maar zes recensies met 5 ballen (Sofie Lakmaker, Nico Dros, Nicolien Mizee, Marie Kessels, Edward van de Vendel & Ionica Smeets, Jonathan Franzen)
Michel Krielaars had geen recensies met 1 bal, geen recensies met 2 ballen, vijf recensies met 3 sterren, veertien recensies met 4 sterren en acht recensies met 5 sterren.
Sebastiaan Kort had geen recensies met 1 bal, vijf recensies met 2 ballen, negentien recensies met 3 sterren, dertien recensies met 4 sterren en twee recensies met 5 sterren.
Judith Eiselin had geen recensies met 1 bal, twee recensies met 2 ballen, twaalf recensies met 3 sterren, dertien recensies met 4 sterren en twee recensies met 5 sterren.
Persis Bekkering had geen recensies met 1 bal, geen recensies met 2 ballen, twee recensies met 3 sterren, zeven recensies met 4 sterren en twee recensies met 5 sterren.
Rob van Essen had geen recensies met 1 bal, geen recensies met 2 ballen, zeven recensies met 3 sterren, acht recensies met 4 sterren en drie recensies met 5 sterren.
Roos van Rijswijk had geen recensies met 1 bal, vier recensies met 2 ballen, vijf recensies met 3 sterren, negen recensies met 4 sterren en drie recensies met 5 sterren.

* Wim Kieft baart opzien door Pfizer-vaccin op te snuiven. Michel van Egmond schrijft derde deel over de ex-voetballer.
Fout: Michel van Egmond schreef samen met Antoinnette Scheulderman een boek over Johan Derksen, Derksen getiteld. Het boek staat al 30 weken in de bestsellerlijst. Vanaf de ‘onthulling’ van de cover is het boek, uitgegeven door Inside waar dochter Marieke Derksen de scepter zwaait, continu op de tafel van Veronica Inside aanwezig geweest.

* Ook SBS6 komt met een boekenprogramma: een twintigdelige serie waarin Martien Meiland het succes van zijn biografie verwerkt.
Bijna goed: Er komt een twintigdelige reeks boeken over de Meilandjes. Dit jaar is Erica Meiland (titel Erica) het onderwerp van een biografie. Met wat opmerkingen over de islam was opschudding gegarandeerd, zodat zelfs Shownieuws een diepgaande analyse van het boek moest maken.

* Er staan maar liefst twee vrouwen op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Een witte man van boven de 50 wint de prijs.
Half goed: Omdat Sofie Lakmaker halverwege het jaar Tobi Lakmaker werd, was de shortlist masculiener dan voorspeld. Wessel te Gussinklo (80) won.

* Onno Blom komt in conflict met Mieke van der Weij en er volgt een Arie Stormpje.
Fout: Voorlopig zit iedereen er nog in pais en vree.

* Matthijs van Nieuwkerk schrijft een lovend stuk in de Volkskrant over de derde roman van Özcan Akyol en herinnert zich vooral het eerste optreden van Akyol in DWDD.
Fout: Matthijs van Nieuwkerk is plotseling opgehouden met zijn recensie-achtige stukken voor de Volkskrant en Özcan Akyol heeft zijn derde roman wegens drukke tv-werkzaamheden uitgesteld tot 2022.

* In het najaar kondigt Özcan Akyol in de gloednieuwe RTL-late night show van Matthijs van Nieuwkerk (Matthijs!) aan dat zijn vierde semi-autobiografische roman gaat over een schrijver die verslonden wordt door tv-werk.
Bijna goed: De derde roman moet nog verschijnen (over het leven van Eus nadat hij uit de bak kwam). Naast zijn eigen tv- en radioprogramma’s wordt Akyol ook een van de vaste gasten bij de dagelijkse talkshow met Derksen en Van der Gijp.

* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt en drinkt.
Goed: Al krijgt Brusselmans wanneer hij in het openbaar voorleest wel weerwerk. Waarop Brusselmans nog even kon nadruppelen op TPO. En Bregje Hofstede met een sterk verweer kwam bij De Correspondent.

* Uitgeverij Aspekt verrast met bestseller van Theo Hiddema: Mijn tijd met Anne Frank.
Fout: Geen boek, Theo Hiddema schrijft voornamelijk tweets. De oud-advocaat van de weduwe Rost van Tonningen schijnt binnen zijn partij toch nog een morele grens te hebben. (We vergeten even zijn tweets over de betogers tegen zwarte piet in Volendam. Sommige tradities schijn je weer wel te moeten koesteren.)

* De Nobelprijs voor Literatuur gaat naar de Tsjechische schrijver Jiří Kratochvil.
Fout: Hier was de wens van de uitgeversknecht die toevallig ook aan waarzeggerij doet, de vader van de gedachte. De Nobelprijs ging naar Abdulrazak Gurnah. De Nederlandse schrijvers reageerden enthousiast.

* Theaterwereld opgeschrikt door Pisnicht, de musical geschreven door columnist en grapjesmaker Youp van ’t Hek.
Fout: De theaterwereld schrok toen Van ’t Hek met corona in het ziekenhuis kwam. Won enige sympathie terug door zijn niet aflatende strijd tegen Sywert van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme, de mondkapjesmiljonairs. Zijn nieuwste cadeauboekje heet Driftkakker.

* De NPO haalt het nieuwe kunst- en cultuurprogramma van het scherm vanwege te lage kijkcijfers.
Fout: Op 30 januari begint seizoen drie.

Morgen de voorspellingen voor 2022.