De paranormale gaven lieten Tzum dit jaar wat in de steek. Een terugblik.

Brommer op zee laat geblinddoekte schrijvers eerst met pijltjes op een dartbord met onderwerpen gooien waarna ze daarover vervolgens binnen een halfuur een gedichtje moeten schrijven. Ook geblinddoekt. Daarna zegt Wilfried de Jong: ‘Mooi!’
Half goed. We kwamen er wel achter, nadat het programma ten grave gedragen was, dat de NPO had aangedrongen op rubriekjes. Op bevel een stukje typen nadat aan een rad van avontuur gedraaid was, werd vervangen door: zoek een boek in de boekenkast, een goedbedoeld item waar niet heel veel van is blijven hangen.

* Joke J. Hermsen wint de P.C. Hooft-prijs.
Fout, de P.C. Hooft-prijs 2023 ging naar Tijs Goldschmidt.

* Heleen van Royen bevestigt dat ze in het vervolg als non-binair door het leven gaat. ‘Ik heb op de middelbare school wiskunde al laten vallen,’ aldus de schrijfster in een korte toelichting.
Goed, in het volgende filmpje legt Heleen van Royen uit dat zelfs George Michael haar kende als non-binair.

* Jan Dijkgraaf kondigt derde deel van Meiland-kassasuccessen aan: Maxime.
Fout. Een nieuw boek is er nog niet. Er is wel een scheurkalender voor 2023 bij uitgeverij Osjato te koop: 2023 met de Meilandjes. Of Jan Dijkgraaf daar iets mee te maken heeft gehad wordt niet duidelijk. Voor 19,95 leer je de Meilandjes nog beter kennen:

Aan de hand van lijstjes met favorieten (van het lekkerste broodbeleg tot de mooiste man/vrouw en van het fraaiste liedje tot het prachtigste compliment ooit). Maar ook van minst favoriete onderwerpen. Zoals: welk drankje ze níet te drinken vinden en bij welke tv-presentatrice iedereen onmiddellijk wegzapt…

* In Diemen-Zuid wordt nog een schrijver gevonden zonder podcast. Het Parool start een hulpactie.
Fout, echt iedereen heeft een podcast.

* De Libris Literatuur Prijs gaat naar A.D. van Gustaaf Peek.
Fout, de roman van Gustaaf Peek haalde zelfs de longlist niet. De Libris Literatuur Prijs ging naar Mariken Heitman voor Wormmaan. Later in het jaar kwam A.D. wel op de Boekenbon Literatuurprijs.

Brommer op zee bedenkt nieuw rubriekje: drop schrijvers ergens in de provincie en laat ze dan naar huis lopen. En daar dan een stukje over schrijven dat ze met een voice-over in kunnen spreken.
Fout, maar Brommer op zee kwam wel met de rubriek ‘Bericht uit de tuin‘ waarin Libris Literatuur Prijs-winnaar én tuinder Mariken Heitman ons de geheimen van een moestuin toonde.

* Om de Nederlandstalige literatuur te stimuleren wordt de Bestseller 60 de Bestseller 150, zodat je als auteur iets eerder kunt zeggen dat je in de bestsellerlijst staat.
Fout, en de Lezer des Vaderlands had het dit jaar al druk genoeg al hadden er wel wat meer Nederlandstalige auteurs in de bestsellerlijst kunnen staan.

* Het Boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer krijgt 2 sterren in de Volkskrant en 4 ballen in NRC Handelsblad.
Fout, Pfeijffer kreeg vier sterren in de Volkskrant, NRC Handelsblad interviewde de auteur.

* Lale Gül schrijft een column waarin ze haar eigen boek Ik ga leven niet noemt.
Half goed, sinds het krakkemikkige Topics gestopt is, en er geen vervanging voor in de plaats is gekomen, kunnen we het ook niet meer controleren. De meest opvallende column van Lale Gül ging over de vertaling van haar boek in het Duits, Ich werde leben, en het gebrek aan aandacht dat ze kreeg in de Duitse pers. Om ze een beetje goedgunstig te stemmen, schreef ze: ‘jullie worden geen nazi’s als je mijn boek bespreekt’.

* Joost Oomen leest in het programma Op1 zo snel voor uit zijn nieuwe boek dat hij door de geluidsbarrière breekt.
Fout, sterker nog: het ging er voor Joosts doen rustig aan toe, bij Humberto. Bij de inmiddels verdwenen talkshow M werd een fragment getoond waarin Oomen probeert te vissen met een gedicht, waarop oud-kamervoorzitter Frans Weisglas tweette dat hij had zitten kijken naar ‘een domme man over vissen of zoiets’.
Wij houden, of hij nu langzaam of snel is, altijd van Joost Oomen.

* Na de succesvolle tweede serie Chansons! van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps komt er een tweede succesvol boek van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps, Chansons! deux getiteld, waarna er op Oudejaarsavond een tweede programma over die serie gemaakt wordt en het boek nog eens extra geplugd kan worden.
Fout, er kwam wel een tweede seizoen van Chansons!, maar een tweede boek zat er niet in, een show op Oudejaarsavond evenmin. Er werd wel een chanson over Matthijs van Nieuwkerk gemaakt:

* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt en drinkt.
Half goed: Brusselmans schreef Theet 77, een autobiografische roman. Na een korte terugblik op het eerdere werk (‘De boeken waren een herhaaloefening: oeverloos en onzinnig getyp, dat nergens over ging en nergens heen ging. En dan zaten de mores van de tijd ook nog tegen: het werd steeds moeilijker om te lachen om alle seksisme, racisme, homofobie en algehele platheid, waar de romans voor zo’n groot deel uit bestonden.’) bespreekt Thomas de Veen in de NRC de nieuwe Brusselmans toch goed en geeft deze 4 ballen mee. Onno Blom geeft in de Volkskrant 4 sterren aan dit boek.

* Jan van Mersbergen probeert wereldrecord uitgevers hoppen te behalen en kondigt een boek aan bij Atlas Contact.
Redelijk goed. Eerst verscheen Mijn pa is nooit alleen bij Lebowski, een autobiografisch boek over zijn vader. Sebastiaan Kort had er maar twee ballen voor over in de NRC. ‘Wie besluit om persoonlijk te gaan schrijven moet het ook echt doen. Los daarvan: een uitgever die 22 euro voor een boek vraagt mag best goed papier gebruiken.’ Van Mersbergen typte door en publiceerde in het najaar nog Carnaval, een levensverhaal bij Nijgh & Van Ditmar, een autobiografisch boek over carnaval. Het boek kreeg een gemengde ontvangst in De Nieuwe Contrabas Podcast. De ene presentator had zich wel vermaakt met het boek, de ander vond het ‘sentimentele prietpraat’. Volgend jaar verschijnt er weer een echte roman bij Cossee.

* Lisa Weeda wint de zomereditie van De slimste mens.
Nee, ze won wel De Bronzen Uil. Acteur Jacob Derwig won overigens De slimste mens.

* Achter het pseudoniem Evi Aarens gaat een collectief schuil, maar niemand is meer geïnteresseerd.
Goed. Het pseudoniem is inmiddels omgedoopt in Clovis E. van Wijk.

* De CPNB stuurt dit jaar tijdens de Boekenweek van Jongeren een kleurplaat rond. ‘Dat is nog moeilijker dan je denkt,’ aldus de persvoorlichter.
Bijna goed. Het Young Adult festival BoekTok Live werd dit jaar gepresenteerd door de 58-jarige Kluun.

Tijdens BoekTok Live werden 3PAK-auteurs Chinouk Thijssen, Gershwin Bonevacia en Daan Heerma van Voss geïnterviewd. Daarnaast waren er schrijversoptredens van onder anderen de buitenlandse en populaire auteur V.E. Schwab en Nederlandse favorieten zoals Elten Kiene, Khalid Boudou en Margje Woodrow. Uiteraard werd er ook live BoekTok bedreven, Kluun gaf een workshop BoekTok, populaire BoekTokkers Soraya Riem (@sorayariem.psd) en Noah de Campos Neto (@jetweedevader) liepen rond en er konden foto’s en filmpjes gemaakt worden bij de BoekTok-selfiewand.

Kluun scoorde daarna een bestseller met Help, ik heb een puber, waarvoor hij ook Boektokte (en een Shorts maakte voor Facebook).

* Er verschijnen dit jaar drie romans over een mysterieuze pandemie, vier over Nederland dat ten onder gaat aan een klimaatramp (twee keer overstroming, twee keer aardbeving) en zeventien over menselijke robots die menselijker zijn dan de meeste mensen.
Helemaal goed. De narigheid is niet aan te slepen.

* Er staan maar liefst twee vrouwen op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Een witte man van boven de 50 (Gerbrand Bakker) wint de prijs.
Fout: De Boekenbon Literatuurprijs ging naar Anjet Daanje voor Het lied van ooievaar en dromedaris. Gerbrand Bakker haalde de longlist niet, terwijl De kapperszoon toch een van de betere boeken van het jaar was. Er stonden drie vrouwen op de shortlist.

* Elly de Waard verrast de jury van The Masked Singer met haar vertolking van Amanda Lears ‘Follow me’ in het pak van een uilskuiken.
Bijna goed. Geen uilskuiken, maar ze is wel een heel rechts Twittervogeltje geworden die met graagte een foto van Zwarte Piet retweet en Tucker Carlson op de voet volgt.

* Margaret Atwood wint de Nobelprijs voor literatuur.
Fout, weer niet, maar Annie Ernaux gelukkig wel.

* Onno Blom interviewt Peter Buwalda aan het eind van het jaar over de vorderingen met deel twee van zijn trilogie. Buwalda zegt dat hij inmiddels op de helft is, nadat hij eerdere versies heeft geschrapt.
Goed! Helemaal volgens de voorspelling.

Brommer op zee komt erachter dat je gasten ook gewoon wat langer kunt interviewen en gooit de rubriekjes uit het programma.
Goed. De twee afleveringen waarin één schrijver centraal stond haalden de hoogste kijkcijfers van het seizoen; Cees Nooteboom trok 211.000 kijkers, Connie Palmen 240.000. Connie rules! Fuck de netmanager!

(afbeelding via Wellcome Library, Wikimedia)