Gisteren werd duidelijk dat de Volkskrant boekenrecensent Arjan Peters mag ontslaan. Er was geen sprake van #MeToo, maar de relatie tussen werkgever en werknemer is verstoord doordat Peters meerdere malen heeft ontkend contact te hebben gezocht met schrijfsters, terwijl onderzoek anders heeft uitgewezen volgens de rechter:

Het gedrag van [verweerder] in combinatie met zijn aanhoudende ontkenning, maakt dat het vertrouwen van de hoofdredactie in [verweerder] volledig weg is en dat de arbeidsrelatie dientengevolge ernstig en duurzaam is verstoord. Van DPG Media kan in redelijk niet worden gevergd dat zij de arbeidsovereenkomst met [verweerder] laat voortduren.

Toen in maart het gedrag van Peters naar buiten kwam via een rel rondom het Boekenweekessay, werd de recensent uiteindelijk door de Volkskrant op non-actief gezet. Dit veroorzaakte een storm aan reacties vanuit de literaire wereld. Schrijvers en recensenten reageerden op de kwestie (zie hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier).

Opvallend genoeg blijft het vanuit de literaire wereld nu (nog) stil. Volgens zijn advocaat gaat Peters in hoger beroep.