Zojuist is de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2023 bekendgemaakt. De volgende schrijvers dingen mee naar de prijs van 50.000 euro.

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje (Passage)
Man zonder rijbewijs van Oek de Jong (Atlas Contact)
Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker (Koppernik)
Overal zit mens van Yves Petry (Das Mag)
De gebeurtenis van Peter Terrin (De Bezige Bij)
Tussentijds van Peter Zantingh (Das Mag)

De genomineerden, ook uit Vlaanderen waren naar Amsterdam afgereisd om kort geïnterviewd te worden, nou ja, behalve Anjet Daanje die eerder ook al weigerde mee te doen aan een Vlaamse literatuurprijs omdat dat te ver weg was. Met een beetje geluk is ze wel aanwezig bij de prijs voor het Beste Groninger Boek. Ook Oek de Jong liet zich vertegenwoordigen. Uitgeefster Tilly Hermans vertelde dat De Jong op Mallorca zat.

Op 8 mei 2023 wordt de Winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2023 bekendgemaakt. De jury van de Libris Literatuur Prijs 2023 bestaat uit: Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht (voorzitter), Yannick Dangre, schrijver en dichter, Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en schrijver, Mira Feticu, schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist, Lies Schut, literair recensent De Telegraaf.