Soms winnen gedoodverfde winnaars wel een prijs. Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje heeft de Libris Literatuur Prijs 2023 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt na het diner waaraan genomineerden, uitgevers, redacteuren en recensenten deelnamen. Het is de 30e keer dat de prijs werd uitgereikt. Eerder won Daanje de Boekenbon Literatuurprijs.

Uit het juryrapport:

Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn. Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genreoverschrijdend is. Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ‘als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is.

De andere genomineerden waren:
Man zonder rijbewijs van Oek de Jong (Atlas Contact)
Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker (Koppernik)
Overal zit mens van Yves Petry (Das Mag)
De gebeurtenis van Peter Terrin (De Bezige Bij)
Tussentijds van Peter Zantingh (Das Mag)

De jury van de Libris Literatuur Prijs 2023 bestond uit: Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht (voorzitter), Yannick Dangre, schrijver en dichter, Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en schrijver, Mira Feticu, schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist, Lies Schut, literair recensent De Telegraaf.