De longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 is zojuist bekendgemaakt. De lijst bestaat uit vijftien titels. De jury onder leiding van Guy Verhofstadt beoordeelde dit jaar 565 inzendingen. Daarmee was 2022 een recordjaar. In 2021 werden 486 titels beoordeeld. Later deze maand wordt de shortlist met vijf genomineerde titels gepubliceerd.

Op donderdag 10 november 2022 wordt het winnende boek bekendgemaakt. De auteur daarvan krijgt een bedrag van 50.000 euro. De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar, de voortzetting van de in 1987 voor het eerst toegekende AKO Literatuurprijs. Zowel fictie als non- fictie komt in aanmerking voor bekroning. Vorig jaar werd de Boekenbon Literatuurprijs  gewonnen door Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz.

De longlist bestaat uit de volgende 15 titels (op alfabetische volgorde van auteur):

 • Leonieke Baerwaldt – Hier komen wij vandaan (Querido)
 • Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage)
 • Tülin Erkan – Honingeter (Pelckmans)
 • Willem du Gardijn – Het einde van het lied (Koppernik)
 • Mariken Heitman – Wormmaan (Atlas Contact)
 • Joep van Helden – Jerrycan (Atlas Contact)
 • Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos)
 • Carmien Michels – Vaders die rouwen (Querido)
 • Donald Niedekker – Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost (Koppernik)
 • Gustaaf Peek – A.D. (Querido)
 • Nina Polak – Buitenleven (Prometheus)
 • Jaap Robben – Zwijgmannen (De Geus)
 • Nadia de Vries – De bakvis (Pluim)
 • Lisa Weeda – Aleksandra (De Bezige Bij)
 • Niña Weijers – Zelf doen (Atlas Contact)
 • De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat dit jaar uit: Guy Verhofstadt (voorzitter) – lid van het Europees Parlement voor Renew Europe, voormalig premier van België, Jozefien Van Beek – journalist en recensent voor De Standaard, Jeroen Dera – universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Wim Oosterlinck – radiopresentator en host van boekenpodcast ‘drie boeken’, Miriam Piters – conrector/docent Nederlands aan het Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum, Ronnie Terpstra – boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden en Dominique van Varsseveld – recensent voor NRC.